ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

ΓΙΑ TA ΕΡΠΕΤΑ 2





Παραμύθι: « Ο μπερδεμένος χαμαιλέοντας»
Δραστηριότητα
Μετά την ανάγνωση του παραμυθιού μπορεί το παιδί σας και εσείς εναλλάξ  να «μεταμορφωνόσαστε» κάθε φορά σε ένα ζώο και με παντομίμα, με κινήσεις του σώματος  αλλά και με ήχους να βοηθήσετε τον άλλο να μαντέψει σε ποιο ζώο έχετε μεταμορφωθεί.

Παραμύθι: « Μια σαύρα απειλητική»


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ
ΕΡΠΕΤΑ  ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ
Ο κόσμος των ερπετών
Ο μαγικός κόσμος των ζώων  -Χελώνες
Ο μαγικός κόσμος των ζώων - Κροκόδειλοι
Ο μαγικός κόσμος των ζώων – Φίδια
Ο δράκος του Κομόντο
Δραστηριότητες
Μετά από την προβολή ενός εκπαιδευτικού βίντεο για τα ερπετά προτείνουμε 2 δραστηριότητες που μπορείτε να τις πραγματοποιήσετε με τα παιδιά σας
·         «Μάντεψε ποιο ερπετό είναι» Το παιδί σας πρέπει να σκεφτεί ένα ερπετό και με παντομίμα , με κινήσεις του σώματος ή και με ήχους ,θα πρέπει να σας βοηθήσει να μαντέψετε ποιο ερπετό είναι . Αν δυσκολευτείτε  μπορεί να σας πει το αρχικό γράμμα (φωνή) του ονόματος του. Οι ρόλοι μετά μπορούν να αλλάξουν . Συμπληρωματικά μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις π.χ. πού ζει, γεννάει αυγά ή μικρά ,πού γεννάει τα αυγά του ,τι τρώει κ.λ.π. Για μεγαλύτερη διασκέδαση μπορεί να συμμετέχει όλη η οικογένεια
·         «Κυνηγοί και χελώνες» Το παιδί ή τα παιδιά σας γίνονται χελώνες και εσείς  ο κυνηγός. Με ένα μουσικό σας σύνθημα, που μπορεί να είναι, μουσική ή το χτύπημα ενός αντικειμένου, αρχίζουν να περπατάνε με τα τέσσερα στο πάτωμα (χρειάζεται να ανοίξετε λίγο το χώρο).Με την παύση του μουσικού σας συνθήματος πρέπει να πιάσετε τις χελώνες. Οι χελώνες πρέπει να προλάβουν να γυρίσουν ανάσκελα, κουνώντας τα χέρια και τα πόδια ψηλά. Αν προλάβουν να το κάνουν δεν μπορείτε να τις πιάσετε και ξεκινάτε πάλι από την αρχή. Αν προλάβετε και πιάσετε μία χελώνα αυτή βγαίνει από το παιχνίδι ή αλλάζετε αμέσως ρόλους , αν η χελώνα είναι μία.


Κλαίνε όντως οι κροκόδειλοι;


Η αλήθεια είναι ότι οι κροκόδειλοι μπορούν να παράγουν δάκρυα, χωρίς όμως τα δάκρυα αυτά να συνδέονται με το συναίσθημα.

Για την ακρίβεια, το υγρό που βγαίνει από τα μάτια τους χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τον καθαρισμό και τη λίπανση του ματιού, και είναι πιο έντονο όταν βρίσκονται στην ξηρά όπου τα μάτια τους στεγνώνουν.


Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό μπορεί επίσης να προκληθεί και από τη διατροφή.

Σε κάποια είδη κροκοδείλων, όπως αυτοί του αλμυρού νερού, τα δάκρυα χρησιμεύουν στην αποβολή του υπερβολικού αλατιού που προσλαμβάνουν μέσω της τροφής τους.
Ο κροκόδειλος όταν θέλει να ξεγελάσει το θύμα του, κρύβεται και βγάζει κάτι παράξενους ήχους, που μοιάζουν καταπληκτικά με κλάμα μωρού παιδιού. Έτσι, αυτοί που τον ακούν, νομίζουν ότι πρόκειται για κάποιο παιδάκι και τρέχουν να το βοηθήσουν… Ο κροκόδειλος τότε επιτίθεται ξαφνικά και σκοτώνει το θύμα του.
Όπως και να έχει σίγουρα προκαλεί εντύπωση το συγκεκριμένο θέαμα: ένα φαινομενικά αμείλικτο πλάσμα όπως ο κροκόδειλος να κλαίει με πραγματικά δάκρυα πάνω από τα θύματά του.

Κάπως έτσι η φράση κροκοδείλια δάκρυα έμεινε στην ιστορία και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται κατά κόρον ακόμη και στις μέρες μας.
Στην αρχαία Ελλάδα ο κροκόδειλος ήταν άγνωστος, οι Έλληνες όμως έμαθαν για αυτόν από τους Φοίνικες εμπόρους, που τους γέμιζε με τρόμο και θαυμασμό για την δύναμη και την πανουργία του κροκόδειλου . Έτσι λοιπόν, παρόλο που στην Ελλάδα δεν υπήρχαν κροκόδειλοι, τα «κροκοδείλια δάκρυα», που λέμε σήμερα γι’ αυτούς που ψευτόκλαινε, είναι φράση καθαρά αρχαία ελληνική.

Τις μεγάλες αντιθέσεις μόνο η φύση μπορεί και τις δημιουργεί


Η  μικρότερη σαύρα του κόσμου

                  Tiny gecko


    




Η μεγαλύτερη σαύρα του κόσμου

Δράκος του Κομόντο



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου