ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

ΚΑΛΩΣΗΡΘΕΣ ΧΕΛΙΔΟΝΑΚΙ!!!!!


ΚΑΛΩΣΗΡΘΕΣ   ΧΕΛΙΔΟΝΑΚΙ!!!!!




ΤΑ  ΠΟΥΛΙΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ......ΠΟΥ ΠΑΝΕ; 
ΠΟΤΕ  ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΠΙΣΩ;
  " ΤΑ ΑΠΟΔΗΜΗΤΙΚΑ ΠΟΥΛΙΑ"





Η Άνοιξη έχει μπει για τα καλά, παρόλο που ο καιρός αυτές τις μέρες μας δείχνει το αντίθετο. Τα κελαηδήματα των φτερωτών μεταναστών, των αποδημητικών πουλιών δηλ., που έχουν επιστρέψει από το μεγάλο τους ταξίδι, έχουν ενώσει τις φωνές τους με αυτές των ενδημικών πουλιών (αυτών που μένουν κοντά μας και το χειμώνα περιμένοντας καρτερικά την πιο φιλική άνοιξη).
Τα αποδημητικά πουλιά ταξιδεύουν το φθινόπωρο από το Βορρά προς το Νότο γιατί τον χειμώνα δυσκολεύονται να βρουν την τροφή τους. Όσο πλησιάζει ο Χειμώνας οι σπόροι και τα έντομα είναι δύσκολο να βρεθούν. Για να αποφύγουν το βαρύ Χειμώνα ταξιδεύουν προς τις νότιες ζεστές χώρες, όπου η τροφή είναι άφθονη και εκεί ξεχειμωνιάζουν όπου φωλιάζουν, ζευγαρώνουν, γεννούν αυγά και μεγαλώνουν τα μικρά τους..
     Την  άνοιξη επιστρέφουν «στην πατρίδα» τους. Το δρομολόγιο που πρέπει να κάνουν δεν είναι εύκολο και οι αποστάσεις που πρέπει να διανύσουν είναι μακρινές. Τα  πουλιά συγκεντρώνονται σε μεγάλες παρέες και ταξιδεύουν πολλά μαζί για να βοηθούν το ένα το άλλο. Καθώς ταξιδεύουν πάνω από θάλασσα δεν είναι εύκολο να ξεκουράζονται . Γι αυτό τα μεγάλα πουλιά ,όπως οι γερανοί και οι πελαργοί, βοηθούν τα μικρότερα όπως τα χελιδόνια παίρνοντάς τα πάνω στις φτερούγες τους. Βέβαια όταν συναντούν καράβι  στο ταξίδι τους ξεκουράζονται πάνω σε αυτό.
 Πετούν μόνο την ημέρα και το βράδυ ξεκουράζονται για να συνεχίσουν το ταξίδι τους την επόμενη μέρα. Υπάρχουν βέβαια και πουλιά «μαραθωνοδρόμοι» που πετούν μέρα και νύχτα χωρίς να σταματούν για ξεκούραση.
Αποδημητικά πουλιά  είναι

Χελιδόνι, Πελεκάνος, Πελαργός, Ερωδιός, Αγριόπαπια, Αγριόχηνα,Ερωδιός, Κύκνος, Σταχτοτσικνιάς, Λευκοτσικνιάς, Βουτηχτήρι, Τρυγόνι, Συκοφάγος, Κούκος, Μελισσοφάγος  κ. ά.

                                                

                                
                       








ΤΟ ΤΑΞΊΔΙ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ 



'Ενα μάθημα ζωής από τις αγριόχηνες.....



Προτεινόμενες Δραστηριότητες:

1)Ζευγαρώνουμε το κάθε αποδημητικό πουλί με τη σκιά του...

             
             2)Φύλλα  εργασίας για να μαθαίνουμε καλύτερα.    https://natalinaeton5.blogspot.com/2015/11/blog-post_2.html
                   
                                                        



               3)Επιτραπέζιο παιγνίδι 
ΟΔΗΓΙΕΣ: Τα παιδιά ρίχνουν το ζάρι, μετρούν τα τετράγωνα και ακολουθούν τις εντολές μέχρι να φτάσουν στο τέρμα 


              
              4) Παραμύθι


Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας και το χελιδόνι


Παρακολουθώ το βίντεο , διηγούμαι την ιστορία και ζωγραφίζω ό,τι μου άρεσε περισσότερο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου